Hundgård – en lösning för många


Hundar behöver möjlighet att vistas utomhus varje dag. Det finns alltså ingen möjlighet för dig att ha hund om du har dagar då du bara vägrar gå utanför dörren. Den främsta anledningen till att hundar behöver vistas utomhus är naturligtvis för att de ska kunna utföra sina behov ordentligt, men det friska luften är minst lika viktig för hundens psyke. Utöver detta så måste hunden naturligtvis kunna använda sina muskler och få ur all den energi som den bär på. Att rasta hunden betyder alltså inte bara snabba kissningar, utan även längre promenader eller möjlighet att få springa fritt.

Hundgård kan vara lösningen

Det är inte alla människor som dock har tid eller möjlighet att ge hunden all den motion och friska luft som den behöver och då kan man istället använda sig av en hundgård. Det är viktigt att komma ihåg att en hundgård inte är ett substitut för rastningar, men det ger hunden en möjlighet att vistas ute, även när du själv behöver pyssla med annat. Även om du har hunden i en hundgård så behöver den komma ut minst en gång om dagen och rastas på något annat ställe.

En hundgård fungerar naturligtvis bara om du har en tomt där du kan placera hundgården på. Du kan välja att bygga den själv från grunden med hjälp av material och verktyg från Kellfri.se eller så kan du beställa en färdig hundgård som du bara enkelt “klickar” ihop. Du väljer själv vad som passar dig bäst. Att bygga från grunden kan vara knepigt, men å andra sidan kan du då utforma hundgården precis som du önskar.

Regler för hundgård

Visste du att det faktiskt finns regler för hur hundgårdar ska se ut gällande utformning och storlek? Det är sant! Du får inte bygga din hundgård i vilken storlek som du själv vill. På internet kan du hitta information om vilken storlek som du måste anpassa dig efter beroende på antalet hundar som ska vistas i hundgården och hundarnas storlek. En stor hund behöver naturligtvis mycket mer plats än en liten hund och fem hundar behöver större utrymme än två. Utöver reglerna för storleken så finns det även regler om vad som ska finnas i hundgården. Nedan får du exempel på dessa:

  • Hundgården får inte vara placerad direkt i solljus. Det ska finnas tillgång till skugga så att hunden kan svalka sig under varma dagar.
  • Alla hundgårdar ska ha en sov/viloplats för hunden. Viloplatsen får inte vara direkt på marken utan måste vara upphöjd.
  • Naturligtvis så måste hundgården vara försedd med vatten som hunden kan dricka och ha fri tillgång till. Om hunden ska vistas länge i hundgården behöver du även se till att hunden utfodras under tiden.