Klippa klorna


Alla hundar oavsett ras behöver klippa sina klor. Det finns ingen egentlig bestämmelse för hur ofta eller när du behöver klippa klorna. Däremot det finns en del grundläggande råd som man kan följa. Om du har en valp är det är viktigt att du vänjer valpen att få sina klor klippta. Man bör försöka klippa klorna en gång i veckan även om du bara klipper en klo åt gången. Om du känner dig osäker kan du få bra råd online gällande kloklippning på hundar.

Se till att din klotång eller klosax är vass och är av bra kvalitet för att undvika obehag för hunden. Du hittar bra varianter på klosaxar hos Lantbutiken.se som även säljer annat till hunden. Hundens ras och storlek avgör vilken storlek du behöver på din klotång. För små hundar och valpar bör du använda en vanlig klosax.

Aktiv eller passiv hund

Man brukar säga att en aktiv hund som sliter ner klorna på en naturligt sätt inte behöver klippa sina klor mer än vid behov. En del hundraser behöver man inte klippa klorna på överhuvudtaget och kloklippning anses onödigt för exempelvis hundraser som chihuahua. I det fallet räcker det med att fila ner klorna. En mer passiv hund samt valpar behöver klippa klorna mer ofta och regelbundet. Du kommer att behöva klippa klorna på din hund om de blivit för långa, är skadade eller slitna. Om man inte klipper klorna på sin hund kan de orsaka skador. Långa klor fastnar lätt och kan brytas av eller skadas.

Råd att klippa rätt

Det är viktigt att du som hundägare är lugn när du klipper klorna på din hund och inte blir nervös. Bättre att klippa för lite än för mycket för att undvika att klippa pulpan. Om du klipper för djupt blöder det och hunden har hont. Något som kan skapa rädsla för djuret när det kommer till att klippa klorna. Det finns [bra träning:: http://www.kelpiestuds.se] för hundar som är rädda eller känner obehag inför kloklippning. Ha alltid några godbitar redo för att belöna din hund så att kloklippningen blir en mysig stund tillsammans. Se till att du har gott om tid, ta det lugnt och fokusera på att klippa klorna rätt.

Skadad klo

Om din hund skulle råka bryta av en klo behöver det inte vara hela världen, men var observant på hur den brutits av. Vanligtvis har klon bara brutits av och allt du behöver göra är att säkerställa att den inte efterlämnas vass. I så fall klipper du ner den försiktigt. Om din hund börjar halta och visar på smärta bör du ta din hund till en veterinär. En del hundar har dålig klokvalitet, vilket kan orsaka skador oftare. En hund som skadat sin tass visar det inte alltid genom att halta utan kan visa sin skada genom att slicka på tassen. Om hunden visar symptom på skadade klor så som pekande klo, blodspår eller smärta bör du alltid kontakta en veterinär. Bästa sättet att förebygga skador på din hund är att klippa klorna regelbundet och när det behövs.