Saker att tänka på vid hundgårdsbygge


Att ha hund är härligt, man har alltid någon som blir glad när du kommer hem, en kompis som alltid vill följa med på äventyr och som älskar dig alla dagar i veckan. Kanske har du mer än en hund dessutom. Hunden tar man ofta med sig så mycket man kan, men ibland finns det tillfällen då det är bättre att lämna den hemma. Att ha hunden sittande i en varm bil medan man storhandlar eller spenderar en dag på stranden är inte bra alls och då mår hunden mycket bättre av att lämnas hemma. Lämnas hunden ensam hemma behöver den rastas med jämna mellanrum och hundpassning är inte alltid det lättaste att få.

Har du en hundgård kan man ställa hunden där medan du är borta. Hunden får frisk luft och behöver inte ligga innanför dörren och vara kissnödig. Vissa hundar bor ute i rastgård på heltid och vissa hundar placeras där vid behov. Kanske är det så att du jobbar och är borta hemifrån många timmar i sträck och inte har möjlighet till hundrastare eller en plats på hunddagis. Då kan en rastgård vara den perfekta lösningen.

Att skaffa sig en hundgård behöver inte vara svårt alls, det finns många varianter du kan köpa eller bygga. Smidigast är att köpa en hundgård i sektioner och bygga ihop hemma, det finns flera olika modeller hos Byggmax som är supersmidiga att sätta upp.

Det finns lite olika saker man behöver tänka på när det kommer till hundgård. Storleken är en av dem. Vilken storlek man ska ha avgörs av hur många hundar och storleken på hundarna som ska placeras där. Det finns en tabell hos Jordbruksverket som talar om vilka mått man måste följa. Här hittar du också mått på hundboxar och hundkojor.

Ska hunden bara vistas i rastgården någon timme räcker det med en inhägnad i rätt storlek, men ska hunden vara där flera timmar i sträck eller dygnet runt behöver den miljöberikning och ett hundhus eller en hundkoja.

Hundhuset måste vara isolerat och ha en god ventilation. Det ska skydda hunden mot väder och vind, kyla och värme. Det bör finnas ett vindfång eller en vindsluss så att hunden får skydd för kalla vindar. Vidare gäller att hunden måste ha en miljöberikad omgivning och en upphöjd liggplats som inte blir genomlerig om det skulle regna. För att på enklaste sätt miljöberika kan man lägga in en stock att kliva på, några leksaker som hunden inte kan skada sig på och kanske en sandgrop så att hunden får möjlighet att gräva. Man kan också regelbundet flytta om sakerna för att variera.

Det kan vara bra att träna sin hund i etapper på att stå i hundgård eftersom hundar med separationsångest kan störa grannarna ganska mycket med sitt skällande.

För att vara på den säkra sidan om alla exakta bestämmelser som finns kan det vara bra att läsa Jordbruksverkets föreskrifter om att hålla hund och katt så att man inte bryter mot några viktiga regler.