Att skaffa en valp!


 

Det är alltid mysigt att skaffa sig en extra familjemedlem. Men det är mycket man bör tänka på när en valp ska införskaffas. För det är ett sort steg och påverkar livet mycket och på många olika sätt. Detta är för många år framöver dessutom. Så det bör inte vara en nyck att köpa en hund för att ge bort i julklapp till exempel, utan ett mycket noga övertänkt val. För det kanske visar sig att man inte alls passar att vara hundägare i långa loppet.

När man väl har bestämt sig för att skaffa en valp, vet man även att det kommer kosta en massa pengar och framför allt ta upp en del tid. Framför allt i början när valpen är liten. Att var hundägare ger så mycket positivt i livet, som till exempel att det finns alltid någon som blir glad när man kommer hem eller att det alltid finns någon som man kan gosa och kela med, men framför allt så är en hund ett underbart sällskap och man slipper att vara ensam.

Men det finns vissa grundregler som man bör ha i åtanken i alla fall.

En hund tar tid. För valpen behöver ha uppmärksamhet dygnet runt, i alla fall den första tiden. Hundar räknas som flockdjur och bör inte vara själv mer än fem timmar per dag.

Att välja ras kan vara lite problem. Men det gäller att fundera ut på vad hunden ska vara till – jakt, sport, sällskap, lydnad, sök och så vidare. Uti från det väljer man hundras. Det finns mycket information på nätet att läsa om de olika hundraser som finns och vad de är lämpade för.

När man väl har kommit så långt och kommit fram till vilken ras som ska skaffas gäller det att hitta rätt uppfödare. Det bör kanske vara någon i närheten om det skulle uppstå problem med valpen, eller man behöver få goda råd. Sedan gäller det att kontrollera att det är en seriös uppfödare som följer de lagar och regler som gäller fö
r att föda upp valpar.

Träning och uppfostran är något som är viktigt redan från första början. Det gäller att se till att valpen kan gå i koppel, att kunna umgås med andra hundar och naturligtvis alla grunderna som sitta, ligga, stanna kvar och så vidare.

Det är viktigt att man har en bra veterinär som kan lära känna hunden från början. För det kan underlätta vid ett senare tillfälle om hunden skulle bli sjuk. Då känner veterinären redan till hunden kynne plus att hunden är van vid denna person sedan tidigare.

Framför allt gäller det att ha kul med sin hund. Tänk på alla härliga promenader man får, att få komma ut i naturen i alla väder och samtidigt uppleva naturens skiftningar. Dessutom ser det till att man rör på sig och håller sig friskare och att man mår bra helt enkelt.

För att läsa mer om detta gå in på  Svenska Kennelklubben hemsida.