Tävla tillsammans med din hund


Om man vill ta hundens träning och motion till nästa nivå, samtidigt som man stärker bandet till sin hund, är en av de bästa sakerna man kan göra att börja tävla organiserat i en hundsport. Det finns många hundsporter att välja mellan, vilket gör att man kan hitta en som passar både ens hund och en själv när det gäller aktivitetsgrad och inriktning.

En sport som ligger i den övre änden av skalan när det gäller aktivitet är till exempel agility. Både ägare och hund måste nämligen vanligtvis springa för fullt i denna fartfyllda sport, när hunden ska ta sig genom en hinderbana bestående av bland annat hopp, balansbommar, tunnlar och slalom, så snabbt som möjligt med så få fel som möjligt. Till sin hjälp har hunden sin förare, som springer med bredvid hunden på banan och med gester och röstkommandon får leda hunden till rätt hinder. En stor fördel med agility är att det är relativt lätt att träna på egen hand hemma, så länge man har en tillräckligt stor tomt. Med bara ett set slalompinnar kan man till exempel bygga upp en liten minibana hemma, där några pinnar får ligga på marken som ”hinder” för hunden att hoppa över. Vill man skapa en mer avancerad bana är det inte heller komplicerat att bygga några mer permanenta hopphinder och balansbrädor med lite virke och en borr eller lite spik. Du hittar allt material du behöver för att bygga agilityhinder på Buildor.se. Genom att kunna träna hemma kan man ta hundens och ens egen förmåga till nästa nivå, och garanterat förbättra sin placering på tävlingar.

En annan mycket aktiv sport för hunden, som dock är något mer stillsam för föraren, är hundfrisbee. Inom hundfrisbee tävlar man i två olika grenar, som dock båda huvudsakligen går ut på att hunden ska fånga en frisbee som föraren (och oftast hundägaren) kastar. Det gör hundfrisbee till en så kallad apportsport, tillsammans med bland annat flyball. Den ena grenen av hundfrisbee är distans. Där gäller det för hunden att fånga frisbeen i så många och så långa kast som möjligt under en viss begränsad tid. Den andra grenen är freestyle, som går ut på att hunden ska fånga frisbeen samtidigt som den utför vissa trick som har tränats in i förväg, och som poängbedöms av domare. Även hundfrisbee går utmärkt att träna hemma på tomten, så länge man ser upp så att man inte kastar in frisbeen till grannens tomt eller, ännu värre, in i ett fönster.

En hundsport med lite lägre intensitetsgrad, som dock kräver lika stort samarbete mellan hund och förare, och lika mycket träning och disciplin, är lydnadtävling, som tidigare hette lydnadsprov. Lydnadstävlingar går ut på att ett ekipage bestående av förare och hund ska utföra ett visst ”program” bestående av förutbestämda moment, som att hunden ska gå fot, komma på kommando och stanna på kommando. Domare bedömer hur väl hunden lyder och utför momenten. Föraren får inte ge någon uppmuntran under själva momenten, däremot tillåts ibland muntlig uppmuntran mellan moment i programmet. Lydnad är en hundsport som både testar ägarens förmåga att träna sin hund och lära den de olika tävlingsmomenten, och de bådas förmåga att samarbeta tillsammans.